Părinţi contra copii (I)

Motto: „Nu este destul să cunoşti şi să înţelegi reacţiile copiilor; mai trebuie să cunoaştem şi să pricepem propriile noastre reacţii de părinţi, ca şi reacţiile copiilor noştri la respectivele reacţii.” (Andre Berge)

În articolele care urmează vom prezenta cele 7 moduri prin care unii părinţi sunt contra copiilor, deşi ei nu au această intenţie.

Incapacitatea de a iubi

Este natural să-ţi iubeşti copiii. Instinctul matern şi dragostea paternă există cu adevărat! Ele ţin de ordinea firească a lucrurilor.

Şi totuşi, părinţii care au rămas ei înşişi copii, din cauză că n-au trăit în condiţii favorabile evoluţiei lor, nu-şi pot iubi copiii cum trebuie fiind astfel contra copiilor lor.

Unei mame a cărei fiică a ajuns la adolescenţă, probabil că îi va fi foarte greu să accepte că a îmbătrânit. Atunci, mama ar putea să se identifice cu fiica ei, astfel încât să-şi poată continua cu voioşie drumul în viaţă, tot aşa cum fiica ar putea să se identifice mamei, pentru a ajunge în mod armonios, la maturitatea ei feminină.

Nu întotdeauna copilul care n-a fost dorit, este şi el respins din cauza aceasta. Trebuie să facem deosebirea între cei care „au stofă” de tată şi mamă şi cei care nu au dorit niciodată să aibă copii. Pentru aceştia din urmă viaţa alături de copil va fi un calvar, vor fi nişte părinţi contra copiilor lor, vor avea un regret continuu „Dacă nu te-ai fi născut tu, am fi putut face şi acum călătorii frumoase”.

Un tată care îi explică băiatului „Eşti dator să înveţi bine, pentru că tu eşti întreţinut de noi”, îi transmite acestuia că este un străin. Pentru un copil, este un lucru cumplit să se simtă vinovat pentru că există. El crede mai degrabă că părinţii au dreptate şi că greşeala e a lui. În astfel de situaţii, copiii reacţionează încercând să se autopedepsească, ori să se facă pedepsiţi, ca şi când ar dori să-şi liniştească conştiinţa.

Faptul că unii părinţi sunt contra copiilor şi nu ştiu cum să-şi joace rolul asumat, se datorează experienţei avute când au fost şi ei copii: nimeni din preajma lor nu a ştiut să-şi asume acest rol.

Cel mai rău este atunci când unii părinţi îşi iubesc  cu adevărat copiii, dar sunt incapabili să le-o dovedească, blocându-şi orice manifestare de tandreţe, fiind astfel şi ei contra copiilor lor.

Aşadar, părinţi analizaţi cauzele pentru care sunteţi contra copiilor:

  • De ce şi cum a fost copilul o cauză sau un prilej de suferinţă?
  • Căror condiţii familiale sau sociale aţi căzut voi înşivă victime?
  • Manifestarea lipsei de dragoste este reală sau superficială?
Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: