Cum spunem „Te iubesc” (IV)

Cum îi spunem copilului că-l iubim?

„Îi cumpăr câte jucării vrea!”

„Stau cu el tot timpul, mi-am lăsat serviciul.”

„Îi spun.”  sau   „Îl susţin şi-l încurajez, îl laud când are câte o realizare, fie ea cât de mică.”

„Îl mângâi, îl strâng în braţe.”

Sigur că da, toate acestea ar trebui să-i spună copilului cât de mult îl iubiţi. Dar oamenii şi în special copiii, înţeleg iubirea în mod diferit.

Mângâierile, atingerile sunt foarte importante pentru copii, fie că sunt fete sau băieţi. Fetelor le place să fie mai mult mângâiate, pe când băieţilor le plac trântele. O mângâiere nu este niciodată refuzată de un copil, deşi un adolescent refuză să recunoască acest lucru retrăgându-se atunci când mama încearcă să-l mângâie, mai ales dacă sunt de faţă şi colegi. De aceea, dacă aveţi deja un adolescent, ar fi bine să alegeţi cu grijă momentele în care să-i adresaţi o mângâiere.

Orice copil se simte în siguranţă când părintele îl mângâie şi pot fi create adevărate punţi de comunicare prin simpla atingere. Gestul creează apropierea de copil şi înţelegerea, acceptarea sentimentelor lui.

„O mână pe umăr” înseamnă întotdeauna o îmbărbătare, încurajare. Prin gesturile de atingere putem crea „indicatori” de constanţă în comportamentele pozitive.

De exemplu, când copilul se străduieşte la lecţii şi vrem să întărim acest comportament, putem să-i punem o mână pe umăr şi să o lăsăm acolo 1 minut sau 2. De câte ori vom face acest gest, copilul va repeta strădania lui la teme.

Reclame

Etichete: , , , ,

Un răspuns to “Cum spunem „Te iubesc” (IV)”

  1. Gabriela Says:

    Este una dintre cele mai puternice ancore pentru copil. A ne arata dragostea punandu-i o mana pe umar ii da siguranta. Am practicat si eu acest lucru cu fata mea cand era clasa I si am avut rezultate deosebite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: