Cum spunem „Te iubesc!” (I)

Cum îi spunem copilului că-l iubim?

 „Îi cumpăr câte jucării vrea!”

 „Stau cu el tot timpul, mi-am lăsat serviciul.”

 „Îi spun.”  sau  „Îl susţin şi-l încurajez, îl laud când are câte o realizare, fie ea cât de mică.”

  „Îl mângâi, îl strâng în braţe.”

Sigur că da, toate acestea ar trebui să-i spună copilului cât de mult îl iubiţi. Dar oamenii şi în special copiii, înţeleg iubirea în mod diferit.

Vom parcurge fiecare din elementele anterioare.

Jucăriile: se găsesc peste tot, sunt atractive, iar reclamelor foarte greu le rezistăm noi adulţii, darămite copiii… Fiecare părinte face eforturi pentru a-i oferi copilului jucăriile pe care şi le doreşte. Dar chiar şi le doreşte?

Aţi fost vreodată în situaţia de a-i cumpăra ceva pentru care nu numai că nu s-a bucurat, dar după ce s-a jucat puţin cu ea a abandonat-o? Ştiţi de ce face acest lucru? Deoarece atunci când vede o jucărie nouă la televizor sau în rafturile magazinelor, copilul îşi imaginează cum ar fi să o aibă. Îl putem ajuta atunci imaginându-ne împreună cum s-ar juca cu acea jucărie, cum ar fi să o aibă.

Petreceţi câteva minute alături de copil în faţa rafturilor de jucării, provocându-l să-şi imagineze cum se va juca cu fiecare jucărie pe care şi-o doreşte. În felul acesta îl veţi învăţa să evalueze dacă şi-o doreşte cu adevărat. Veţi fi surprinşi să constataţi nu numai că nu mai vrea o anume jucărie, dar şi că îşi evaluează cât de cât corect cererea proprie.

Atunci când nu-i acordăm destulă atenţie copilului, încercăm să „cumpărăm” această lipsă oferindu-i chiar şi înainte să ceară, câte un cadou. Copilul simte această „mituire” şi reacţionează prin indiferenţă sau lipsă a bucuriei atunci când primeşte câte un cadou.

Reclame

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri to “Cum spunem „Te iubesc!” (I)”

  1. George Says:

    Foarte interesant articolul! Felicitarile mele!

  2. Ami Says:

    Foarte util articolul, mai ales in situatia in care peste tot pe unde te uiti vezi jucarii de tot felul. Intr-adevar, fetita mea se joaca putin cu orice jucarie si apoi o abandoneaza… Atunci ma gandesc ce bine ar fi fost sa nu i-o cumpar, dar nu stiam cum sa fac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: